Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei, întâlnită și sub denumirea de Cetatea Sucevei, este o cetate medievală aflată la marginea de est a orașului Suceava. Ea se află localizată pe un pinten terminal al unui platou aflat la o înălțime de 70 m față de lunca Sucevei. De aici se poate vedea întreaga vale a Sucevei. Cetatea Sucevei făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman. Sistemul de fortificații medievale cuprindea așezări fortificate (curți domnești, mănăstiri cu ziduri înalte, precum și cetăți de importanță strategică) în scop de apărare, întărite cu ziduri de piatră, valuri de pământ sau având șanțuri adânci.

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004. Începând cu anul 2006, în luna august a fiecărui an, la Cetatea de Scaun a Sucevei se desfășoară Festivalul de Arta Medievală “Ștefan cel Mare”.

Piesele de teatru, farsele medievale, reconstituirea unor ceremoniale istorice pe baza vechilor documente existente, luptele între cavaleri, turnirurile, jocurile, muzica și dansurile medievale, atrag un număr foarte mare de vizitatori dornici să evadeze din cotidian și să trăiască senzația unică a călătoriei în cadrul unei epoci demult apuse.

Recent reabilitată, Cetatea de Scaun este deschisă spre vizitare și își așteaptă oaspeții cu multe surprize: seara se pornește iluminatul nocturn, iar vizitatorii sunt invitați să participe la un spectacol de lumini și sunete unic în România.